10 Tips og råd for god fothelse

Føttene dine skal bære deg gjennom hele livet, og det er viktig at de blir godt tatt vare på. Her er fotterapeutens 10 tips og råd til hva du selv kan gjøre hjemme

  1. Undersøk føttene dine jevnlig - Bli kjent med dine egne føtter og hvordan de ser ut. Undersøk de jevnlig, og se etter sår, endring i farge, føflekker og andre avvik. Ikke glem å titte mellom tærne og under fotsålene!
  2. Vær nøye med valg av sko - Mange sko er blant annet for trange i tåpartiet, og vil kunne hemme den naturlige bevegelsen til tærne dine, klemme tærne sammen og gnisse. Bruk god tid når du skal velge deg et nytt par sko, og prøv de i butikk. Pass på at skoene prøves litt ut i dagen etter at føttene har vært i bruk, da føttene kan hovne opp noe og bli bredere etter en lang dag enn de er når du står opp om morgenen.
  3. Ikke klipp tåneglene for korte - Tånegler bør ikke bli for lange, men de må heller ikke klippes alt for korte eller ned i kantene. Klipp de rett over. Feilklipp kan fort føre til irritasjon i neglfalsene, og gi en betennelse
  4. Hold føttene tørre - Bytt sokker ofte, og bruk sokker med naturlige materialer hvis du fort blir svett på føttene eller bruker tette vernesko. Fotpudder eller talkum kan med fordel brukes mellom tær. Fuktige miljøer er ideelle forhold for fotsopp.
  5. Ikke glem å trene føttene - I likhet med andre muskelgrupper i kroppen, bør også musklene i føttene trenes for å vedlikeholdes. Tøying av føtter og legger vil også ha mange fordeler.
  6. Har du husket å smøre føttene? - Regelmessig smøring av føttene med riktig krem til din hudtype kan forebygge tørrhet, hard hud og hælsprekker.
  7. Beveg hoftene og armene når du går - Mange har opparbeidet seg et feil ganglag over tid med kort steglengde og lite bevegelse i foten gjennom gangavviklingen. Sving litt med armene når du går, og få igang hoftene. Det kan føles rart og unaturlig i begynnelsen, men det vil forbedre fothelsen over tid.
  8. Unngå grønnsåpebad - Fotbad med grønnsåpe er et seiglivet kjerringråd. Grønnsåpe er basisk og har feil PH for huden. Ved bruk av grønnsåpe i fotbad, vil huden kunne tørke ut og danne sprekker. Hvis du skal lage deg et behagelig og sunt forbad, bruk en mild såpe med nøytral eller litt syrlig PH. Det finnes også mange gode badesalter som er spesielt godt egnet til fotbad.
  9. Unngå bruk av sandaler uten hælstropper - Ved bruk av sandaler uten hælstropper, vil skoen alene ikke holde seg på plass. Dermed vil man underbevisst gripe med tærne etter skoen. Over tid kan dette medføre retrakterte tær, eller hammertær som det også kalles.
  10. Bruk badesko eller sandaler i offentlig dusj - Felles dusjområder, garderobegulv og bassengkanter er steder med økt risiko for indirekte kontaktsmitte av HPV virus som fører til dannelse av fotvorter. Viruset trenger seg inn gjennom små sprekker i huden eller sår.